Onnittelut 70-vuotiaalle Vihti-seuralle sekä muutama sana

Vihti-seura on tehnyt ansiokasta työtä Vihdin ja vihtiläisyyden eteen ja on siinä tehtävässä ollut oiva seura paikallaan. Juhlapuheessaan (Luoteis-Uusimaa 23.8.2016) Jussi Roms olisi kuitenkin voinut olla hyökkäämättä monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia vastaan. Jussi Roms nimitti näitä Suomen ja Vihdinkin tilasta huolestuneita henkilöitä ksenofobisiksi ja muukalaiskammoisiksi päänsä pensaaseen tunkijoiksi.
Samaa mieltä olen siitä, että mainitut ominaisuudet eivät kuulu kansallismielisyyteen sen enempää kuin isänmaallisuuteenkaan. Ehkä tuossa ovat käsitteet menneet sekaisin. Kärjistetysti sanottuna kansallismielisyys on aate ja isänmaallisuus on tunne.

Minun Vihtini on aina ollut kansainvälinen. Täällä on asunut, oleskellut ja kulkenut ihmisiä monista maailman kolkista ja uskonnoista. Suurimmaksi osaksi yhteiselo on sujunut mallikkaasti, mitä nyt eräällä 500 vuotta maassa oleskelleella vähemmistöllä on edelleen vaikeuksia sopeutua. Pääosin hyvin sujunutta yhteiseloa on edesauttanut se, että yhteisöt auttoivat toisiaan niin asumusten rakentamisessa kuin muissakin töissä varsin pyyteettömästi. Yhteistä tälle kaikelle oli se, että nämä moninaiset yhteisöt eivät tarvinneet tai saaneet veronmaksajien varoja sopeutuakseen, vaan se sujui naapuriavun myötä kuin itsekseen.

Jussi Romsin kommentti pään pensaaseen tunkijoista meni täysin väärään osoitteeseen. Päätä pensaaseen tunkijat ovat nimenomaan niitä, jotka eivät Suomen tai Euroopan demografisessa muutoksessa eivätkä sen seurauksissa näe tai halua nähdä mitään huolestuttavaa.
Ruotsissa tilanne jo toinen

Ruotsissa naisten liikkumisvapaus on jo merkittävästi kaventunut. Siellä ei tänä kesänä mm. ollut yksiäkään musiikkifestivaaleja, joilta ei olisi tullut ilmoituksia seksuaalisesta ahdistelusta tai tätäkin vakavammista rikoksista. Brysselin kentällä räjähti. Nizzassa kaahailtiin kuorma-autolla väkijoukossa. Saksassa on heiluteltu isoja veitsiä. Eräiden arvioiden mukaan Pariisi on siellä tapahtuneiden lukuisten ”yksittäistapausten” myötä menettänyt matkailutuloja kuluvana vuonna jo noin miljardi euroa. Nämä kaikki ovat huonon poliittisen päätöksenteon seurauksia, eikä ole vaikea arvata, kenen kukkarosta monikulttuurisen terrorismin aiheuttama budjettivaje korvataan. Ehkä Jussi Roms on kuullut edellä mainituista tapahtumista, mutta ei ole pysähtynyt miettimään, miksi näin on päässyt käymään, vaan hyväksyy sen normaalina maailman monimutkaistumisena, ja se, jos jokin, on pään pensaaseen tunkemista.
Vuoropuhelua ei edistä muutoksista huolestuneiden kuntalaisten ksenofobeiksi ja muukalaiskammoisiksi leimaaminen tai kyvyttömyys ymmärtää heidän huolenaiheitaan.

Onnea kuitenkin 70-vuotiaalle seuralle, joka omalla kiinnostuksen sarallaan tekee hyvää työtä. Ehkäpä uusista Vihdin asukkaista löytyy seuralle uusia jäseniä.

Pasi Salonen
kansainvälinen, paljasjalkainen vihtiläinen

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa